Το παθητικό κάπνισμα είναι ο συνδυασμός από ένα τσιγάρο που καίγεται και από τον καπνό που εκπνέει ο καπνιστής. Ο καπνός δεν κυκλοφορεί μόνο στον αέρα αλλά παραμένει στα ρούχα, στα μαλλιά, στα έπιπλα ακόμα και στις κουρτίνες του σπιτιού.
Το τσιγάρο έχει πάνω από 4000 διαφορετικές χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 43 προκαλούν καρκίνο. Περίπου το 50% των ελλήνων καπνίζει και επομένως τουλάχιστον το 50% των παιδιών ζει σε σπίτι με ένα τουλάχιστο καπνιστή.
Το τσιγάρο επιδρά στο παιδί από την εγκυμοσύνη, όταν η μητέρα καπνίζει και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κρανιοπροσωπικές δυσμορφίες, όπως λυκόστομα ή λαγόχειλος (χειλεοσχιστία ή υπερωιοσχιστία) .
Οι μητέρες που θηλάζουν παράγουν λιγότερο γάλα και τα μωρά τους έχουν μικρότερο βάρος από το κανονικό. Επίσης, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το κίνδυνο από αιφνίδιο θάνατο στα νεογνά (την πιο συχνή αιτία θανάτου στα παιδιά κάτω του έτους).
Το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων και αυξάνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα του άσθματος, αλλά και τη πιθανότητα για πνευμονία ή βρογχίτιδα.
Επίσης, αυξάνει των αριθμό των ωτίτιδων, των ρινίτιδων και των κρυλογημάτων στα παιδιά, αλλά και τη σοβαρότητα της κάθε νόσου. Ο καπνός ερεθίζει και προκαλεί φλεγμονή στην ευσταχιανή σάλπιγγα (το σωλήνα που συνδέει το αυτί με τη μύτη) με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η δημιουργία ωτίτιδας και η παρουσία υγρού στο αυτί. Έτσι, πολλά παιδιά θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για τοποθέτηση σωληνίσκων στο αυτί.
Τα παιδιά των καπνιστών έχουν διπλάσιο ποσοστό λοιμώξεων και νοσηλειών σε νοσοκομείο από τα άλλα παιδιά.
Ο εγκέφαλος των παιδιών από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζεται με την εμφάνιση διαταραχών συμπεριφοράς, αλλά και χειρότερης απόδοσης στο σχολείο.
Ποιος αντιμετωπίζει περισσότερο κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα ?
Αν και το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για όλους τα νεογνά και τα μικρά παιδιά διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο γιατί μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά όργανα όπως ο εγκέφαλος και τα πνευμόνια.
Επίσης, προκαλείται καρκίνος.
Σταμάτα άμεσα το κάπνισμα γιατί θέτεις σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σου.
Αν δε μπορείς να το κάνεις από μόνος σου τότε ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού πνευμονολόγου εξειδικευμένου στη διακοπή καπνίσματος.
Τουλάχιστον :
- Μην καπνίζεις στο αυτοκίνητο
- Κάπνιζε μόνο έξω από το σπίτι
- Όταν μπαίνεις στο σπίτι πριν αγκαλιάσεις τα παιδιά σου άλλαξε ρούχα και πλύνε καλά τα χέρια και το στόμα σου
Μην αφήνεις τα άτομα που προσέχουν τα παιδιά σου να καπνίζουν.