Κερί στο Αυτί

earwaxiΗ πρόθεση να καθαρίσουμε τα αυτιά μας μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ακοής μας, λόγω της συσσώρευσης κεριού μέσα στο αυτί.
Το αυτί είναι μια λεπτή και περίπλοκη περιοχή, που περιλαμβάνει το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου και το τύμπανο. Επομένως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτό το μέρος του σώματος.
Ο καλύτερος τρόπος για να είναι το αυτί σας καθαρό είναι να ξεκινήσετε με τη διακοπή της χρήσης της μπατονέτας ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου που βάζετε μέσα στο αυτί σας.


Γιατί παράγει το αυτί κερί ?
Η κυψελίδα ή το κερί του αυτιού είναι φυσιολογικό να υπάρχει και χρησιμεύει ως ένα αυτοκαθαριστικό του αυτιού με προστατευτικές, λιπαντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Το κερί υπάρχει για να παγιδεύει σωματίδια σκόνης και βρωμιάς και να τα κρατάει μακριά από το τύμπανο.  Η απουσία κεριού μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό αυτί, με επακόλουθο τη φαγούρα μέσα στο αυτί ή συχνές μολύνσεις του αυτιού.
Σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει μια αργή και ομαλή μετάβαση του κεριού από τα κύτταρα του δέρματος από το τύμπανο προς τον έξω ακουστικό πόρο, δηλαδή την τρύπα που έχουμε στο αυτί μας.
Το κερί δεν σχηματίζεται στο βαθύ τμήμα του ακουστικού πόρου κοντά στο τύμπανο, αλλά στο εξωτερικό ένα τρίτο του ακουστικού πόρου. Έτσι, όταν ένας ασθενής έχει απόφραξη του αυτιού με κερί στο τύμπανο, συμβαίνει συχνά γιατί έχει βάλει στο αυτί μπατονέτα, βαμβάκι, πετσέτες μέσα στο αυτί. Αυτά τα αντικείμενα το μόνο που καταφέρνουν είναι να ωθήσουν το κερί βαθύτερα.

r7 earwaxΠότε πρέπει τα αυτιά να καθαρίζονται ?
Κάτω από ιδανικές συνθήκες, το αυτί πρέπει να καθαρίζετε σπάνια. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται τακτικό καθαρισμό λόγω μεγάλης παραγωγής κεριού ή μικρού - στενού έξω ακουστικού πόρου.
Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται όταν αρκετό κερί συσσωρευτεί και προκαλεί συμπτώματα ή εμποδίζει τον γιατρό σας να εξετάσει το αυτί σας.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στο αυτί, αίσθημα πληρότητας (μπούκωμα) στο αυτί, μικρή απώλεια ακοής, βουητό στο αυτί, φαγούρα ή δυσοσμία στο αυτί (να μυρίζει άσχημα το αυτί).

Ποια είναι η συνιστώμενη μέθοδος καθαρισμού του αυτιού ?
Για να καθαρίσετε τα αυτιά, πλύνετε το εξωτερικό αυτί με νερό και καθαρίστε το εξωτερικό μέρος του αυτιού με ένα βαμβάκι, αλλά μην εισάγετε τίποτα στην τρύπα του αυτιού. Έτσι, αποφεύγετε την προώθηση του κεριού πιο βαθιά στον έξω ακουστικό πόρο και στο τύμπανο. 
Όταν το αυτί σας χρειαστεί καθαρισμό τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας. Αυτός με τη χρήση μικροσκοπίου για να βλέπει καλύτερα το αυτί σας θα μπορέσει να αφαιρέσει το κερί από το αυτί σας. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με τη χρήση αναρρόφησης ή με τη χρήση μικροεργαλείων τα οποία αφαιρούν το κερί.
Παλαιότερα, γινόταν πλύσεις στο αυτί με νερό και ειδική σύριγγα, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό τείνει να καταργηθεί καθώς προκαλεί δυσφορία στον ασθενή ενώ μπορεί να προκληθεί και πρόβλημα στο τύμπανο ή και ίλιγγος.
Οι νεότεροι τρόποι αφαίρεσης με αναρρόφηση ή με τη χρήση μικροεργαλείων είναι ανώδυνοι για τον ασθενή. Πολλές φορές όταν το κερί είναι σκληρό και έχει παραμείνει καιρό στο αυτί μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν στο αυτί κάποιες σταγόνες στο ιατρείο για να μαλακώσει το κερί και μετά από 15 έως 30 λεπτά να γίνει η αφαίρεση.  
Όταν ξέρετε ότι το κερί στο αυτί σας είναι καιρό μπορείτε να βάλετε στο σπίτι ειδικές σταγόνες ή λάδι του φαγητού ή οξυζενέ. Αυτό το κάνουμε για να μαλακώσει το κερί και να είναι πιο εύκολη η αφαίρεση από τον ωτορινολαρυγγολόγο σας.

Τα κεριά που πουλιούνται στα φαρμακεία είναι μια επιλογή για την αφαίρεση του κεριού ?
Όχι, τα κεριά αυτά δεν είναι ασφαλή καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό. Μερικές από τις πιο συχνές βλάβες είναι τα εγκαύματα, η απόφραξη του ακουστικού πόρου με κερί, η διάτρηση του τυμπάνου.

Οι συσκευές καθαρισμού των αυτιών που πωλούνται στην τηλεόραση είναι αποτελεσματικές ?
Όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές δηλαδή δεν μπορούν να καθαρίσουν το αυτί αλλά ήδη έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις τραυματισμού του αυτιού ή του τυμπάνου.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφευχθεί η υπερβολική παραγωγή κεριού στο αυτί μου ?
Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για την πρόληψη της παραγωγής του κεριού. Εάν το αυτί σας παράγει υπερβολική ποσότητα κεριού τότε ή αν χρησιμοποιείτε ακουστικά βαρηκοΐας τότε πρέπει να επισκέπτεστε το ωτορινολαρυγγολόγο σας κάθε 6 έως 12 μήνες για μια εξέταση ρουτίνας και προληπτικό καθαρισμό.

 

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης