Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσης (BPPV)
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) είναι η πιο κοινή διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος του λαβυρίνθου, το οποίο είναι ένα ζωτικό μέρος της διατήρησης της ισορροπίας. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) είναι καλοήθης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απειλητικός για τη ζωή. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) εκδηλώνεται με την αίσθηση της περιστροφής που ονομάζεται ίλιγγος και εμφανίζεται ξαφνικά και με μια αλλαγή της θέσης της κεφαλής.
Γιατί ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) προκαλεί ίλιγγο ?
Το αιθουσαίο όργανο, δηλαδή ο λαβύρινθος, σε κάθε αυτί περιλαμβάνει το ελλειπτικό και σφαιρικό κυστίδιο, και τους τρεις ημικύκλιους σωλήνες. Οι ημικύκλιοι σωλήνες εντοπίζουν την περιστροφική κίνηση της κεφαλής. Βρίσκονται σε ορθές γωνίες μεταξύ τους και είναι γεμάτοι με ένα υγρό που ονομάζεται ενδολέμφος. Όταν η κεφαλή περιστρέφεται, οι ημικύκλιοι σωλήνες περιστρέφονται, όπως και η ενδολέμφος που βρίσκεται μέσα τους. Λόγω της αδράνειας, η ενδολέμφος κινείται σε δεύτερο χρόνο, όπως ακριβώς όταν περιστρέψουμε ένα ποτήρι με νερό. Το νερό δεν περιστρέφεται ταυτόχρονα με το ποτήρι, αλλά ξεκινά να περιστρέφεται λίγο μετά και βέβαια όταν σταματήσει το ποτήρι να περιστρέφεται, το νερό εξακολουθεί να περιστρέφεται για λίγο ακόμη.
Μέσα στην ενδολέμφο υπάρχουν μικροσκοπικοί κρυστάλλοι ανθρακικού ασβεστίου (ωτοκονία), που είναι ένα κανονικό μέρος της ανατομίας του λαβυρίνθου. Όταν αυτοί αποσπαστούν από την ωτολιθοφόρο μεμβράνη στην οποία είναι κολλημένοι τότε κυκλοφορούν σε ένα από τους ημικύκλιους σωλήνες. Οι κινήσεις της κεφαλής, προκαλούν μετατόπιση της ωτοκονίας (των κρυστάλλων ασβεστίου), η οποία κανονικά δεν κυκλοφορεί μέσα στους σωλήνες. Αυτό διεγείρει το λαβύρινθο, ο οποίος στέλνει εσφαλμένα σήματα στον εγκέφαλο, και προκαλείται ο ίλιγγος.
Τύποι καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης (BPPV)
Οι τύποι του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης διακρίνονται ανάλογα με τον ημικύκλιο σωλήνα στον οποίο επιπλέει ελεύθερα η ωτοκονία.
Συμπτώματα
Εκτός από ίλιγγο, τα συμπτώματα του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης περιλαμβάνουν ζάλη, έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία στη συγκέντρωση, και ναυτία ή έμετο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού σε σχέση με τη βαρύτητα. Προβληματικές κινήσεις της κεφαλής είναι το κοίταγμα ψηλά και η αλλαγή θέσης στο κρεβάτι.
Μπορεί να διαρκέσει για ημέρες ή ακόμα και για μήνες αν δε θεραπευτεί έγκαιρα.
Ποιες ο αιτίες του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης ?
Το 2,4% όλων των ανθρώπων θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης .
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης συνδέεται με τη φυσική ηλικιακή εκφύλιση της ωτοκονίας.
Πως γίνεται η διάγνωση ?
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης θα διαγνωστεί με βάση το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τα αποτελέσματα των αιθουσαίων και ακοολογικών εξετάσεων, Η κύρια αιθουσαία δοκιμασία είναι ο χειρισμός Dix-Hallpike. Οι δοκιμασία αυτή επιτρέπουν στο γιατρό να παρατηρήσει το νυσταγμό (συγκεκριμένες κινήσεις των ματιών) που προκαλείται στην αλλαγή της θέσης της κεφαλής. Ο προβληματικός ημικύκλιος σωλήνας μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τα χαρακτηριστικά του παρατηρούμενου νυσταγμού.
Ειδικά γυαλιά (Frenzel), μπορεί να συνδεθούν με την τηλεόραση και μια κάμερα, ως διαγνωστικό βοήθημα, προκειμένου να μεγεθύνουν και να διευκρινίσουν το νυσταγμό (τις κινήσεις που κάνουν τα μάτια μας όταν έχουμε ίλιγγο.
Θεραπεία του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης (BPPV)
Η θεραπεία είναι οι χειρισμοί επανατοποθέτησης της ωτοκονίας από τον ημικύκλιο σωλήνα.
Οι χειρισμοί είναι ο Epley, ο Semont, ο Vannucchi-Asprella, ο Lempert κ.α.
Ο εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος σας θα κάνει αυτόν που είναι ο σωστός για εσάς.
Μετά τη θεραπεία
Πολλοί γιατροί συστήνουν στους ασθενείς τους να κοιμούνται σε δύο ή περισσότερα μαξιλάρια για ένα 24ωρο και να αποφύγουν να σκύψουν για ένα 24ωρο.
Οι προφυλάξεις αυτές πιστεύεται ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου να επανατοποθετηθεί η ωτοκονίας στο ευαίσθητο μέρος του λαβυρίνθου.
Αιθουσαία ασκήσεις αποκατάστασης στο σπίτι
Οι ασκήσεις Brandt-Daroff γίνονται στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή για δύο έως τρεις φορές την ημέρα για μία έως τρεις εβδομάδες.
Ασκήσεις Brandt-Daroff:
Ο ασθενής κάθεται σε καθιστή θέση, γυρίζει το κεφάλι 45 μοίρες προς τα αριστερά, και τότε βρίσκεται κάτω γρήγορα στην δεξιά πλευρά για 30 δευτερόλεπτα. Μετά την επιστροφή στην όρθια καθιστή θέση, ο ασθενής γυρίζει το κεφάλι 45 μοίρες προς τα δεξιά, βρίσκεται κάτω γρήγορα στην αριστερή πλευρά για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επιστρέφει στην αρχική του θέση. Τις ασκήσεις αυτές θα σας τις δείξει αναλυτικά ο ωρλ σας.
Φαρμακευτική αγωγή.
Τα φάρμακα σπάνια θεωρούνται ευεργετικά στον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (BPPV). Μερικές φορές είναι απλά χρήσιμα για τον έλεγχο της ναυτίας και του εμέτου που συνδέονται με τον ίλιγγο, αλλά δεν αποτελούν τη σωστή θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης (BPPV) και δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα..
Περιμένετε και θα δούμε !!!
Μερικές φορές, υιοθετώντας μια «στάση αναμονής» οι ιατροί συχνά επιλέγουν να παρακολουθούν τους ασθενείς με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέση (BPPV) πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει διότι και χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση μπορεί μετά από ένα διάστημα να έχουμε αυτόματη ίαση.
Παρόλα αυτά επειδή η θεραπεία είναι εύκολη στα χέρια ενός έμπειρου ωτορινολαρυγγολόγου, το ιδανικό είναι η γρήγορη επίσκεψη στον εξειδικευμένο ωρλ ο οποίος και θα θεραπεύσει την πάθηση άμεσα.