Ακουστικό Νευρίνωμα
Τι είναι το Ακουστικό Νευρίνωμα ?
Το ακουστικό νευρίνωμα (επίσης γνωστό ως αιθουσαίο σβάννωμα) είναι ένας καλοήθης όγκος, με αργή ανάπτυξη, που αναπτύσσεται από το αιθουσαίο νεύρο, το νεύρο της ισορροπίας. Ο όγκος προέρχεται από μια υπερπαραγωγή των κυττάρων Schwann, τα κύτταρα που φυσιολογικά τυλίγονται γύρω από τις νευρικές ίνες και βοηθούν στην υποστήριξη και μόνωση των νεύρων.
Πώς παρουσιάζεται ?
Δεδομένου ότι το ακουστικό νευρίνωμα αναπτύσσεται, συμπιέζει τα νεύρα της ακοής και της ισορροπίας, και προκαλεί συνήθως μονόπλευρη απώλεια ακοής (δεν ακούμε καλά από το ένα αυτί), εμβοές (βούισμα στα αυτιά), και ζάλη ή απώλεια ισορροπίας.
Καθώς μεγαλώνει, μπορεί επίσης να προσβάλλει το προσωπικό νεύρο ή ακόμα και το τρίδυμο νεύρο, προκαλώντας μούδιασμα του προσώπου ή παράλυση των μυών του προσώπου στην πλευρά του όγκου. Απειλητικό για τη ζωή μπορεί να γίνει, όταν μεγαλώσει και προκαλέσει σοβαρή πίεση στο εγκεφαλικό στέλεχος και στην παρεγκεφαλίδα.
Τα ακουστικά νευρινώματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% του συνόλου των όγκων του εγκεφάλου.
Ένα σε κάθε 100.000 άτομα ετησίως αναπτύσσει ένα ακουστικό νευρίνωμα.
Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν σε άτομα οποιαδήποτε ηλικίας, αλλά συνήθως εμφανίζονται μεταξύ των 30 και 60 ετών.
Πώς γίνεται η διάγνωση ?
Η έγκαιρη διάγνωση ενός ακουστικού νευρώματος είναι μερικές φορές δύσκολη, επειδή τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα πρώτα στάδια, μπορεί να είναι αμελητέα. Η διάγνωση μπορεί να είναι περίπλοκη, γιατί παρόμοια συμπτώματα είναι κοινά για πολλά άλλα προβλήματα του αυτιού.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η εμφάνιση εμβοών – βουητού δηλαδή στο ένα μόνο αυτί, αστάθεια κατά τη βάδιση, μούδιασμα στο πρόσωπο και απώλεια μέρους της ακοής στο ένα αυτί (συνήθως στις υψηλές συχνότητες).
Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, μία ενδελεχής εξέταση του αυτιού και ένα τεστ ακοής (ακουόγραμμα) είναι απαραίτητο για τη σωστή διάγνωση. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) με σκιαγραφικό (γαδολίνιο) είναι κρίσιμης σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση ενός ακουστικού νευρώματος. Οι εξετάσεις αυτές είναι χρήσιμες και για τον καθορισμό της θέση και το μέγεθος του όγκου καθώς και για το σχεδιασμό της πιθανής μικροχειρουργικής αφαίρεση του.
Πώς αντιμετωπίζεται ?
Η έγκαιρη διάγνωση του ακουστικού νευρινώματος είναι το κλειδί για την πρόληψη των σοβαρών συνεπειών του. Οι τρεις επιλογές θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση, η ακτινοβολία, και η παρακολούθηση. Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, το επίπεδο της ακοής και την επιλογή του ασθενούς.
Εάν ο όγκος είναι πολύ μικρός όταν πραγματοποιηθεί η επέμβαση, η ακοή μπορεί να διατηρηθεί και τα συνοδά συμπτώματα να βελτιωθούν. Όσο ο όγκος μεγαλώνει, ωστόσο, η χειρουργική αφαίρεση γίνεται πιο περίπλοκη, επειδή ο όγκος μπορεί να καταστρέψει τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση του προσώπου, την ακοή και την ισορροπία, και μπορεί επίσης να επηρεάστούν σημαντικές δομές του εγκεφάλου. Όταν ο όγκος έχει επηρεάσει αυτά τα νεύρα, η χειρουργική αφαίρεση του μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός ατόμου, επειδή τμήματα των νεύρων μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθούν.
Ως εναλλακτική λύση ως προς τις συμβατικές χειρουργικές τεχνικές προσφέρεται η ακτινοχειρουργική (με ένα μαχαίρι γάμμα – gammaknife ή γραμμικό επιταχυντή). Η ακτινοχειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει το μέγεθος ή να περιορίσει την ανάπτυξη του όγκου (δεν τον αφαιρεί οριστικά).
Εναλλακτικά, η θεραπεία με ακτινοβολία είναι μερικές φορές η προτιμώμενη επιλογή για τους ηλικιωμένους ασθενείς, ασθενείς σε κακή κατάσταση υγείας, οι ασθενείς με αμφοτερόπλευρη ακουστικό νευρίνωμα (όγκος που επηρεάζει και τα δύο αυτιά).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως σε ηλικιωμένους ή ιατρικά επιβαρυμένους ασθενείς, μπορεί να είναι προτιμότερο να παρακολουθούμε τον όγκο με επανειλημμένες μαγνητικές για να προσδιορίσουμε το ρυθμό ανάπτυξης του χωρίς να επέμβουμε χειρουργικά ή με ακτινοχειρουργική.