Αιθουσαία Νευρίτιδα

Τι είναι η Αιθουσαία Νευρίτιδα ? 

images 1Η αιθουσαία νευρίτιδα είναι μία διαταραχή του αιθουσαίου νεύρου (το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία μας) και προκύπτει από μια φλεγμονή που ερεθίζει το εσωτερικό αυτί και τα νεύρα που συνδέουν το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο. Αυτή η φλεγμονή διαταράσσει τη μετάδοση των πληροφοριών από το αυτί προς τον εγκέφαλο με  αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει έντονο ίλιγγο, ζάλη, και αστάθεια. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο όρος που χρησιμοποιείται και αναφέρεται πλέον ως αιθουσαία νευρωνίτιδα και όχι αιθουσαία νευρίτιδα.

Ποιές οι αίτιες της αιθουσαίας νευρίτιδας ?

Τις περισσότερες φορές ενοχοποιούνται ιοί για την πρόκληση της νευρίτιδας. Συνήθως, η ιογενής λοίμωξη μπορεί να προηγείται (πριν από λίγες ημέρες) και να είναι πολύ ήπια σε συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές επηρεάζεται το ένα μόνο αυτί.
Μερικοί από τους ιούς που έχουν συσχετισθεί με την αιθουσαία νευρίτιδα είναι ο ιός του έρπητα (όπως αυτός που προκαλεί έρπη, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα), της γρίπης, της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας, και ο ιός Epstein-Barr.

Εκτός από τους ιούς ενοχοποιούνται και αιμοδυναμικές διαταραχές στο λαβύρινθο. Τις περισσότερες φορές βέβαια δεν είναι δυνατή η εύρεση της αιτίας που προκαλεί τη νευρίτιδα.

Ποια τα συμπτώματα της αιθουσαίας νευρίτιδας ?

vestibular1Τα συμπτώματα της αιθουσαίας νευρίτιδας μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά, να κυμαίνονται από λεπτά έως ώρες ή και ημέρες. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ιλίγγου (ο ασθενής νιώθει ότι περιστρέφονται τα πάντα όταν έχει τα μάτια του ανοικτά) το οποίο συνήθως διαρκεί για 24 ώρες. Ταυτόχρονα, συνυπάρχει ναυτία, εμετός και αστάθεια. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενή να σταθεί ή και να περπατήσει.

Οξεία φάση
Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι συνήθως πολύ ξαφνική, καθώς σοβαρή ζάλη αναπτύσσεται απότομα κατά τη διάρκεια συνήθων καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι παρόντα κατά το πρωινό ξύπνημα. Η ξαφνική εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να είναι πολύ τρομακτική για τον ίδιο τον ασθενή.  

Χρόνια φάση
Μετά από μια περίοδο σταδιακής ανάκαμψης που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, οι περισσότεροι άνθρωποι απαλλάσσονται πλήρως από τα συμπτώματα. Σε ένα μικρό ποσοστό παραμένει χρόνια ζάλη ειδικά αν η βλάβη που έχει προκληθεί στο αιθουσαίο νεύρο ήταν μεγάλη. Αυτή η ζάλη μπορεί να δυσκολεύει τους ασθενείς στην καθημερινότητα τους π.χ. στην οδήγηση, στο περπάτημα, στη δουλειά, στο σπίτι καθώς υπάρχει ένα «βαρύ κεφάλι», μία «ασάφεια», μία «θολούρα», μία αίσθηση σαν να είναι «μεθυσμένος» μία επίμονη αίσθηση αποπροσανατολισμού καθώς και δυσκολία στη συγκέντρωση και τη σκέψη.


Πως γίνεται η διάγνωση ?

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της αιθουσαίας νευρίτιδας.
Επειδή τα συμπτώματα της αιθουσαίας νευρίτιδας συχνά μιμούνται άλλα ιατρικά προβλήματα, η ενδελεχής εξέταση από τον ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητη για να αποκλειστούν άλλες αιτίες ζάλης, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, τραύμα στο κεφάλι, καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλεργίες, παρενέργειες φαρμάκων ή ναρκωτικών, νευρολογικές διαταραχές, άγχος, υπερβολική λήψη αλκοόλ ή καφεΐνης.


Ποια η θεραπεία κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης ?

Όταν οι άλλες ασθένειες έχουν αποκλειστεί και τα συμπτώματα έχουν αποδοθεί στην αιθουσαία νευρίτιδα τα φάρμακα που συχνά συνταγογραφούνται είναι για τον έλεγχο της ναυτίας και την καταστολή της ζάλης και του ιλίγγου.
Πολύ σημαντική είναι η ταυτόχρονη χορήγηση κορτιζόνης γιατί έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση του αιθουσαίου νεύρου.
Μερικοί ερευνητές θεωρούν χρήσιμη τη χορήγηση και αντιικών φαρμάκων.
Επειδή η ναυτία και ο ίλιγγος είναι πολύ έντονοι μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση, αφού ο ασθενής αδυνατεί να πιεί και να φάει.
Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι συνήθως απαραίτητη για τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και φαρμάκων.

Ποια η θεραπεία κατά τη διάρκεια της χρόνιας φάσης ?

Εάν τα συμπτώματα της ζάλης και της αστάθειας διαρκέσουν για αρκετές ημέρες ή και μήνες, τότε ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης (μια μορφή φυσικοθεραπείας) μπορεί να προταθούν προκειμένου να επανεκπαιδευτεί ο εγκέφαλος και να ανακτήσει ο ασθενής το αίσθημα της ισορροπίας. Βέβαια, τα νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι οι ασκήσεις πρέπει να ξεκινούν άμεσα ακόμα και από την πρώτη ημέρα.
Οι ασκήσεις μπορεί να προσφέρουν βελτίωση αμέσως, αλλά μπορεί η διαφορά να γίνει αισθητή μετά από αρκετές εβδομάδες.
Τις ασκήσεις αυτές σας τις δίνει ο ιατρός σας και σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να σας κατευθύνει σε εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές.
Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν τις ασκήσεις για χρόνια, γιατί νιώθουν ότι τους βοηθούν, ενώ άλλοι τις σταματούν όταν δεν αντιμετωπίζουν πλέον περαιτέρω προβλήματα.



Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης