Βραχνάδα στη φωνή

vrahnadaΗ αλλαγή στη φωνή από τους περισσότερους ασθενείς αναφέρεται ως «βραχνάδα» και αποτελεί ένα από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στον ωρλ.  

Η αλλαγή στη φωνή σχετίζεται με διαταραχές στα όργανα που παράγουν τη φωνή, όπως οι φωνητικές χορδές και ο λάρυγγας.

Ενώ κατά την αναπνοή, οι φωνητικές χορδές είναι σε απαγωγή, δηλαδή παραμένουν «ανοικτές», κατά την ομιλία ή το τραγούδι, πλησιάζουν  και ενώνονται, δηλαδή βρίσκονται σε προσαγωγή, και έτσι ο αέρας που βγαίνει από τους πνεύμονες προκαλεί τη δόνηση τους και επομένως την παραγωγή ήχου. Οποιαδήποτε αλλοίωση, όπως πρήξιμο ή εξόγκωμα στις φωνητικές χορδές εμποδίζει τη σωστή δόνηση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση βραχνάδα.

Ποιες είναι οι αιτίες της βραχνάδας ?

Οξεία λαρυγγίτιδα : Η πλέον συχνή αιτία είναι η οξεία λαρυγγίτιδα. Πρόκειται για διόγκωση των φωνητικών χορδών, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος της αναπνευστικής οδού. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ίωσης. Κατά τη διάρκεια της οξείας λαρυγγίτιδας μπορεί να συμβεί σοβαρός τραυματισμός των φωνητικών χορδών από την έντονη χρήση φωνής ή τον έντονο βήχα.

Καλοήθεις αλλοιώσεις των φωνητικών χορδών : Παρατεταμένη βραχνάδα μπορεί να παρουσιαστεί όταν χρησιμοποιείτε τη φωνή σας πάρα πολύ ή πολύ δυνατά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση οζιδίων, πολύποδων και κύστεων στις φωνητικές χορδές.

  • Φωνητικά οζίδια (κόμβοι ή «κάλοι») πρόκειται για μία τοπική διόγκωση των φωνητικών χορδών και είναι συχνό φαινόμενο σε δασκάλους, καθηγητές, δικηγόρους, ιερείς και τραγουδιστές.
  • Πολύποδες και Κύστεις εμφανίζονται επίσης σε όσους κάνουν κατάχρηση της φωνής τους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που καπνίζουν.
  • Αιμορραγία των φωνητικών χορδών: Η ξαφνική απώλεια της φωνής μετά από μια κραυγή ή έντονη χρήση της φωνής, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Συμβαίνει όταν ένα από τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών πάθει ρήξη και η φωνητική χορδή «γεμίσει» με αίμα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με απόλυτη ξεκούραση της φωνής και εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο με χρήση βιντεοενδοσκοπίου.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ ) : Μια πιθανή αιτία βραχνάδας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όταν δηλαδή το γαστρικό οξύ παλινδρομεί στον οισοφάγο και ερεθίζει τις φωνητικές χορδές. Άλλα τυπικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν καούρα και πόνο στο στομάχι ή τον οισοφάγο. Συνήθως, η φωνή είναι χειρότερη το πρωί και βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας . Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να έχουν μια αίσθηση πως κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό τους και δε μπορεί να φύγει όσο και αν προσπαθούν.

Λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση : Εάν η παλινδρόμηση φτάνει πιο ψηλά, στο πίσω μέρος του λαιμού, ονομάζεται λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση αντί για γαστροοισοφαγική. Ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στα οξέα του στομάχου και στα πεπτικά ένζυμα, και ακόμα μικρότερη ποσότητα όξινων υγρών σε αυτήν την περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζημιά. Οι περισσότεροι ασθενείς με λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση δεν έχουν κάψιμο ή τα άλλα κλασικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι μια άλλη αιτία βραχνάδας . Επειδή το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του λάρυγγα, (χωρίς να σημαίνει ότι άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ δε μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο) αν οι καπνιστές βραχνιάσουν, θα πρέπει να δουν άμεσα έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος και του παθητικού καπνίσματος.

 Εισπνοή ουσιών : Άτομα που εργάζονται σε χώρους με χημικά ή άλλες ουσίες (εργαζόμενοι σε εργοστάσια, βαφεία, ξυλουργεία, συνεργεία αυτοκινήτων, πλοία κ.α.) μπορεί να εμφανίζουν προβλήματα από τη φωνή τους. Πάντα πρέπει να γίνεται βέβαια μία ενδοσκόπηση των φωνητικών χορδών, ώστε να αποκλειστούν άλλες αιτίες.

Νευρολογικές Παθήσεις : Βραχνάδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε εκείνους που έχουν νευρολογικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον ή έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο , ή μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της σπασμωδικής δυσφωνίας, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει συνήθως μόνο τη φωνή, αλλά μερικές φορές επηρεάζει την αναπνοή. Μια παράλυτη φωνητική χορδή μπορεί να είναι η αιτία της βραχνάδας και της κουρασμένης φωνής

Ο Καρκίνος του λάρυγγα μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχνάδα. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα αυξάνονται οι πιθανότητες θεραπείας και γι 'αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μας δει έγκαιρα ένας ωτορινολαρυγγολόγος.


vraxnada2Πώς γίνεται η διάγνωση?

O ωτορινολαρυγγολόγος θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς και της γενικής του υγείας. Στη συνέχεια θα αξιολογήσει την φωνή και θα κάνει μια πλήρη εξέταση στα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό. Το κυριότερο είναι η εξέταση των φωνητικών χορδών, που ονομάζεται λαρυγγοσκόπηση. Η εξέταση θα πρέπει να γίνει άμεσα, ειδικά αν υπάρχει ανησυχία σχετικά υπάρχει υποψία σοβαρής υποκείμενης αιτίας. Η λαρυγγοσκόπηση είναι μία εύκολη εξέταση η οποία δεν προκαλεί πόνο, διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμα είναι ορατό και στον ασθενή καθώς καταγράφεται σε βίντεο.

Πότε πρέπει να δείτε ένα ωτορινολαρυγγολόγο ?

  • Εάν η βραχνάδα διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες , ειδικά αν καπνίζετε
  • Αν δεν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη
  • Αν φτύνετε αίμα - αιμόπτυση
  • Εάν έχετε δυσκολία στην κατάποση
  • Εάν αισθάνεστε ένα κομμάτι κολλημένο στο λαιμό σας
  • Αν παρατηρήσετε απώλεια φωνής – αφωνία - ή σοβαρές αλλαγές στη φωνής
  • Αν αισθανθείτε πόνο κατά την ομιλία ή την κατάποση
  • Εάν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή που συνοδεύει την αλλαγή της φωνής σας

Πώς αντιμετωπίζονται οι φωνητικές διαταραχές ?

Η θεραπεία της βραχνάδας εξαρτάται από την αιτία. Πολλές κοινές αιτίες της βραχνάδας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την ανάπαυση της φωνής ή την τροποποίηση της χρήσης της. Ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να κάνει ορισμένες συστάσεις σχετικά με τη σωστή χρήση της φωνής σας ή να παραπέμψει τον ασθενή σε λογοθεραπευτές και σε ορισμένες περιπτώσεις να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν η βλάβη είναι κάποιος πολύποδας. Η αποφυγή του καπνίσματος και του παθητικού καπνίσματος, συνιστάται σε όλους τους ασθενείς. Χρήσιμη είναι η λήψη πολλών υγρών, όπως νερό.

Ο λογοθεραπευτής μπορεί να διδάξει στους ασθενείς άλλες μεθόδους παραγωγής τους λόγου, πιο «ξεκούραστους» για τις φωνητικές χορδές, για να βελτιώσει τον ήχο της φωνής και για να επιλύσει τα προβλήματα, όπως τα φωνητικά οζίδια. Όταν το πρόβλημα του ασθενούς συγκεκριμένα σχετίζεται με το τραγούδι, ένας δάσκαλος εξειδικευμένος στην φωνιατρική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των τεχνικών τραγουδιού.

Συμβουλές πρόληψης :

  • Εάν καπνίζετε, σταματήστε το άμεσα.
  • Αποφεύγετε παράγοντες οι οποίοι αφυδατώνουν το σώμα και ερεθίζουν τη φωνή, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη .
  • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονο νερό.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας - Αποφύγετε πικάντικες τροφές.
  • Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας για πάρα πολύ ώρα ή πολύ δυνατά .
  • Χρησιμοποιήστε μικρόφωνο σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να ακουστεί η φωνή σας σε μεγάλο ακροατήριο.
  • Αποφύγετε την ομιλία ή το τραγούδι όταν η φωνή σας είναι βραχνή .
 
 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης