Ωτοσκλήρυνση

Ο όρος ωτοσκλήρυνση προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ους» και «σκληρό». Πρόκειται για μία μη φυσιολογική ανάπτυξη σκληρού οστού γύρω από το οστό του αναβολέα, ένα από τα μικροσκοπικά οστά του μέσου ωτός και το μικρότερο οστό του ανθρώπινου σώματος. Αυτό οδηγεί σε μία καθήλωση του οστού του αναβολέα και σε αδυναμία κίνησης του. 

Πως ακούμε ?
hearingΗ ακοή είναι μια σύνθετη διαδικασία. Σε ένα κανονικό αυτί, οι ηχητικές δονήσεις διοχετεύονται από το εξωτερικό αυτί στο κανάλι του αυτιού, και μετά δονείται το τύμπανο. Η μετακίνηση του τύμπανου του αυτιού μεταφέρει τις δονήσεις στα τρία μικρά οστά του μέσου ωτός, τη σφύρα , τον άκμονα και τον αναβολέα. Η κίνηση του αναβολέα, θέτει τα εσωτερικά υγρά του αυτιού σε κίνηση, η οποία, με τη σειρά της, διεγείρει τα μικροσκοπικά αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί, τα οποία συνδέονται με το ακουστικό νεύρο. Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει στη συνέχεια τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αντίληψη του ήχου. Όταν οποιοδήποτε μέρος αυτής της διαδικασίας παρουσιάσει πρόβλημα, η ακοή θα είναι μειωμένη.

Ποιος έχει ωτοσκλήρυνση και γιατί ?

Εκτιμάται ότι το ένα τοις εκατό (1%) του ενήλικου πληθυσμού επηρεάζεται από την ωτοσκλήρυνση. Η κατάσταση είναι λιγότερο συχνή σε άτομα της Ιαπωνίας και της Νότιας Αμερικής και είναι σπάνια στις χώρες της Αφρικής.
Οι γυναίκες μέσης ηλικίας δηλαδή 30 – 50 ετών, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ωτοσκλήρυνσης, είναι η σταδιακή απώλεια ακοής, που μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή μεταξύ των ηλικιών 15 και 45, αλλά συνήθως αρχίζει στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής.
Η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί και στις έγκυες γυναίκες που, για άγνωστους λόγους, μπορεί να αντιμετωπίσουν μια ταχεία μείωση της ακοής τους.

Περίπου το 60 τοις εκατό των περιπτώσεων ωτοσκλήρυνσης έχουν μια γενετική προδιάθεση. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο που έχει ένα γονέα με ωτοσκλήρυνση έχει μια πιθανότητα 25 % να αναπτύξει ωτοσκλήρυνση. Αν και οι δύο γονείς έχουν ωτοσκλήρυνση, ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 50%.

Τα συμπτώματα της ωτοσκλήρυνσης ?

Η σταδιακή απώλεια της ακοής είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της ωτοσκλήρυνσης. Συχνά, τα άτομα με ωτοσκλήρυνση πρώτα δεν μπορούν να ακούσουν χαμηλής συχνότητας ήχους ή ψιθύρους. Άλλα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, προβλήματα ισορροπίας, αστάθεια, βούισμα, ή σφύριγμα στα αυτιά ή το κεφάλι που είναι γνωστή ως εμβοές.

Πώς εντοπίζεται η ωτοσκλήρυνση ?

Επειδή πολλά από τα τυπικά συμπτώματα της ωτοσκλήρυνσης μπορεί να προκληθούν και από άλλες ιατρικές καταστάσεις, είναι σημαντικό να εξεταστεί ο ασθενής από έναν ωτορινολαρυγγολόγο.
Μετά την εξέταση, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει ένα τεστ ακοής, δηλαδή ένα ακοόγραμμα, και ένα τυμπανόγραμμα με ακουστικά αντανακλαστικά.

Με βάση τα αποτελέσματα και τα ευρήματα των  εξετάσεων, η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης μπορεί να γίνει. Ο ωτορινολαρυγγολόγος στη συνέχεια θα προτείνει της επιλογές για θεραπεία που έχει ο ασθενής.

OtosclerosisΠοια η θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης ?

Η θεραπεία της ωτοσκλήρυνση είναι χειρουργική, φαρμακευτική ή και απλή παρακολούθηση.
Εάν η απώλεια ακοής είναι ήπια, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να προτείνει την παρακολούθηση του ασθενή ή ένα ακουστικό βαρηκοΐας για να ενισχύσει τον ήχο που φτάνει στο τύμπανο του αυτιού.
Το φθοριούχο νάτριο έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και έτσι μερικές φορές συνταγογραφείται.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης, μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται αναβολεκτομή ή αναβολοτομή μπορεί να αποκαταστήσει ή να βελτιώσει την ακοή.


Τι είναι η αναβολεκτομή ?

Η αναβολεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Ο χειρουργός εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση μέσω του καναλιού του αυτιού με ένα χειρουργικό μικροσκόπιο. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους (αναβολοτομή) ή όλου του ακινητοποιημένου οστού του αναβολέα (αναβολεκτομή ) και την αντικατάσταση με μία πρόθεση - πιστόνι. Η πρόθεση επιτρέπει στα οστά του μέσου ωτός να κινούνται κανονικά.
Η σύγχρονη αναβολεκτομή ή αναβολοτομή έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%. Σε σπάνιες περιπτώσεις (περίπου στο 1% των χειρουργικών επεμβάσεων), η διαδικασία μπορεί να επιδεινώσει την ακοή.
Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει και τα δύο αυτιά στους οκτώ από τους δέκα ασθενείς που πάσχουν από ωτοσκλήρυνση. Σε αυτούς τους ασθενείς χειρουργείται πρώτα το αυτί με την χειρότερη ακοή. Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος περιμένει συνήθως έξι μήνες πριν από την χειρουργική επέμβαση στο δεύτερο αυτί.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση ?

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την άλλη μέρα μετά την επέμβαση. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν ζάλη τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Η αίσθηση της γεύσης μπορεί επίσης να μεταβληθεί για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά συνήθως επανέρχεται.
Μετά την επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να μη φυσάτε δυνατά τη μύτη, να αποφύγετε το κολύμπι, ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να πάει νερό στο αυτί. Οι κανονικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ταξιδιών) πραγματοποιούνται δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης