Χαλινός Γλώσσας – Βραχύς Χαλινός

655729 mΟ χαλινός γλώσσας βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα μας, στο κέντρο του στόματος. Ο χαλινός υπάρχει φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους αλλά συμβαίνει σε μερικούς να είναι πιο «κοντός» - βραχύς και πιο «χοντρός» - παχύς. Συνήθως όσο μεγαλώνουμε ατροφεί και λεπταίνει. Σε ορισμένα παιδιά ή είναι εκ γενετής βραχύς ή δεν ατροφεί στο αναμενόμενο επίπεδο τους πρώτους μήνες ζωής τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην κινητικότητα της γλώσσας.
Η γλώσσα είναι ο πιο σημαντικός μυς για την ομιλία και την κατάποση. Για το λόγο αυτό ο βραχύς χαλινός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ομιλίας και λήψης τροφής κατά το θηλασμό ή τη σίτιση με το μπιμπερό.

Πότε ο χαλινός αποτελεί πρόβλημα ?

Στα νεογνά
tongue-tied1Ένα  νεογέννητο μωρό με βραχύ χαλινό μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στο θηλασμό ή στη λήψη γάλακτος από το μπιμπερό με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κερδίσει το αναμενόμενο βάρος. Η συμβουλή ενός παιδο – ωτορινολαρυγγολόγου είναι χρήσιμη.

Σημειώστε ότι μπορεί ο βραχύς χαλινός να είναι μία από τις αιτίες που οι μητέρες να έχουν έντονους πόνους κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι μητέρες να εγκαταλείπουν το θηλασμό. 

Σε νήπια και μεγαλύτερα παιδιά

Στο λόγο
Μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στην ομιλία τους μετά την ηλικία των 2 ετών, λόγω της αδυναμίας της γλώσσας να κάνει κάποιες κινήσεις. Έτσι δημιουργούνται προβλήματα ομιλίας στην άρθρωση ιδίως του λ, ρ, τ, ντ, ν, θ, σ, ζ. 

Αν και δεν είναι σίγουρο να προσδιορίσει κάποιος, ποιο από τα παιδιά θα έχει προβλήματα ομιλίας, ορισμένα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά :

  • Το μπροστινό μέρος της γλώσσας κάνει μία εντομή σε σχήμα γ (όπως λέμε σαν γραβάτα – tie tongue ή καρδιά)
  • Αδυναμία της γλώσσας να ακουμπήσει τον ουρανίσκο – υπερώα
  • Αδυναμία της γλώσσας να ακουμπήσει τα άνω ούλα
  • Δυσκολία στην κίνηση της γλώσσας δεξιά και αριστερά

 

Ένα απλό τεστ που μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι είναι να δώσουν στο παιδί τους να γλύψει ένα παγωτό ή ένα γλιφιτζούρι. Αν παρατηρήσουν ότι το παιδί δυσκολεύεται, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό.

Η διατομή του βραχύ χαλινού γλώσσας

Η διατομή είναι μία απλή διαδικασία και συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές. Για τα μικρά παιδιά μέχρι 3 μηνών γίνεται στο ιατρείο του ωτορινολαρυγγολόγου ή στο μαιευτήριο μόλις γεννηθεί το παιδί ή ακόμα και στο σπίτι του παιδιού.

Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί γενική νάρκωση – μέθη, κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά. Αν και η διατομή του χαλινού της γλώσσας είναι μία πολύ απλή διαδικασία μπορεί τα αποτελέσματα της να είναι εντυπωσιακά άμεσα. 

 

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης