Υγρό στο Αυτί
glueearΤο υγρό στο αυτί
(ονομάζεται επίσης εκκριτική ωτίτιδα, ορώδης ωτίτιδα, ορώδης μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού, χρόνια βλεννώδης ωτίτιδα), προκαλείται από απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας συνήθως προκύπτει από μετά από μία ίωση, αλλεργία, ή λόγω ανατομικής απόφραξης, όπως διογκωμένα κρεατάκια, αμυγδαλές ή ρινικές κόγχες. Το υγρό στο αυτί μπορεί να έχει δημιουργηθεί μετά από μία
ωτίτιδα αλλά και χωρίς
λοίμωξη του αυτιού.

 Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το  υγρό στο αυτί ? 

  • Απώλεια της ακοής
  • Αίσθημα πληρότητας στα αυτιά
  • Προβλήματα συμπεριφοράς
  • Μειωμένη απόδοση στο σχολείο
  • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου
  • Προβλήματα στην κινητική ανάπτυξη
  • Ίλιγγο
  • Προβλήματα ισορροπία

Επομένως, επί υποψίας ή βεβαιότητας ύπαρξης υγρού στο αυτί είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παιδοωρλ ώστε να εκτιμήσει το παιδί σας και να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Τι εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν ?

Ο παιδοωρλ θα πραγματοποιήσει ωτομικροσκόπηση, τυμπανόγραμμα, ακουστικά αντανακλαστικά, έλεγχο ακοής με ωτοακουστικές εκπομπές, παιχνιδοακοομετρία και ακοόγραμμα, και θα πραγματοποιήσει πλήρη εξέταση του στόματος και της μύτης με ενδοσκόπηση. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται στο ιατρείο του ωρλ για τα παιδιά, είναι ανώδυνες, χωρίς κίνδυνο για το παιδί σας.

Τι θεραπεία θα πρέπει να λάβει το παιδί μου ?

Ο παιδοωρλ θα σας ενημερώσει για τη κατάλληλη αγωγή ανάλογα με τα ευρήματα που θα έχει από την εξέταση του. Γενικά, αποφεύγεται η χρήση αντιβίωσης, γιατί έχει αποδειχθεί ότι δε βοηθά στην απορρόφηση του υγρού, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η χρήση κορτιζόνης, αντιβηχικών σκευασμάτων και αντιαλλεργικών φαρμάκων έχει αποδειχθεί ότι δε βοηθά καθόλου. Μπορεί να συστήσει να δίνετε στο παιδί σας να μασάει τσίχλα, να φουσκώνει μπαλόνια, να χρησιμοποιεί ειδικές συσκευές που αυξάνουν την πίεση στη μύτη και να καθαρίζετε καλά τη μύτη του παιδιού σας με χρήση θαλασσινού νερού.

Τι γίνεται αν δεν φύγει το υγρό ?  

Εάν το υγρό στο αυτί δεν φύγει από μόνο του μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα – 3 μηνών - μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί χειρουργικά μέσω μυριγγοτομής (παρακέντηση τυμπάνου) και αν ο παιδοωρλ κρίνει μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν σωληνάκια στο αυτί.

 

 

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης