Προβλήματα στη Φωνή

Ποια τα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη φωνή μου ?

Τα προβλήματα της φωνής ο ωτορινολαρυγγολόγος σας μπορεί εύκολα να τα διαγνώσει με μία λαρυγγοσκόπηση με εύκαμπτο ή άκαμπτο λαρυγγοσκόπιο και καταγραφή των αποτελεσμάτων σε βίντεο ή φωτογραφία. Είναι μία απλή εξέταση ανώδυνη και διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο του ωρλ σας. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει και στο σπίτι του ασθενούς.  

Οξεία λαρυγγίτιδα

002 Botox-May-Help-Cancer-PatieΗ οξεία λαρυγγίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία ξαφνικής βραχνάδας και απώλειας φωνής. Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας λαρυγγίτιδας προκαλούνται από μια ιογενή λοίμωξη, που οδηγεί σε διόγκωση - οίδημα των φωνητικών χορδών. Όταν διογκωθούν οι φωνητικές χορδές, η δόνηση τους οδηγεί σε βραχνάδα. Η καλύτερη θεραπεία για την πάθηση αυτή είναι η καλή ενυδάτωση και η ξεκούραση της φωνής. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός των φωνητικών χορδών από την έντονη χρήσης της φωνής κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας λαρυγγίτιδας. Δεδομένου ότι η οξεία λαρυγγίτιδα προκαλείται από ιούς, η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι αποτελεσματική. Πολλές φορές η χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων ή κορτιζόνης είναι απαραίτητη. Οι μικροβιακές λοιμώξεις του λάρυγγα είναι πολύ πιο σπάνιες και συχνά συνδέονται με δυσκολία στην αναπνοή.

Χρόνια λαρυγγίτιδα

Η χρόνια λαρυγγίτιδα είναι ένας μη ειδικός όρος και η υποκείμενη αιτία θα πρέπει να προσδιοριστεί. Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι, από έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός του τσιγάρου, καθώς και από ερεθισμό των φωνητικών χορδών σε άτομα που χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοής για το άσθμα.

Λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση (laryngoesophagealreflux)

002 vocal-cord-haemorrhage-figure-5παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου στο λαιμό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων στον οισοφάγο, αλλά και στο λαιμό. Βραχνάδα (χρόνια ή περιοδική), προβλήματα κατάποσης, αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό, πόνος ή κάψιμο στο λαιμό είναι συχνά συμπτώματα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση (ΛΟΠ) μπορεί να συμβεί χωρίς κανένα από τα συμπτώματα της «καούρας» που συνοδεύουν παραδοσιακά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και τη γαστρίτιδα του στομάχου.

 

Κατάχρηση της φωνής

Η ομιλία είναι μια εργασία που απαιτεί τον συντονισμό της αναπνοής με την ταυτόχρονη χρήση αρκετών ομάδων μυών. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη άσκηση του ανθρώπινου σώματος, έτσι και στην ομιλία, η κακή και  παρατεταμένη χρήση των μυών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η υπερβολικά δυνατή φωνή και η παρατεταμένη χρήση της φωνής μπορεί να οδηγήσει σε φωνητικά προβλήματα, όπως ακριβώς η άρση βαρέων αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κακώσεις της ράχης. Η υπερβολική τάση των φωνητικών χορδών (οι οποίες είναι μύες) και των μυών του λάρυγγα, σε συνδυασμό με κακή τεχνική αναπνοής κατά τη διάρκεια της ομιλίας, οδηγεί σε φωνητική κόπωση, αυξημένη φωνητικά προσπάθεια, και βραχνάδα. Η κατάχρηση της φωνής και η υπερβολική χρήση της, θέτει σε κίνδυνο τις φωνητικές χορδές για την ανάπτυξη καλοηθών φωνητικών βλαβών.

Καταστάσεις που σχετίζονται με την κακή χρήση φωνής:

Συγκεκριμένα επαγγέλματα (εκπαιδευτικοί, ιερείς, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, τηλεφωνήτριες, δικηγόροι)

  • Το κάπνισμα
  • Η κατάχρηση αλκοόλ
  • Η ομιλία σε θορυβώδες περιβάλλον
  • Η υπερβολική χρήση κινητής τηλεφωνίας
  • Η χρήση του τηλεφώνου με το ακουστικό αγκαλιά στον ώμο
  • Η έλλειψη χρήσης μικροφώνου όταν μιλάτε σε κοινό ή σε μία διάλεξη


Καλοήθης βλάβες των φωνητικών χορδών

002 voice-disorders-2-218x218Οι καλοήθεις (μη καρκινικές) βλάβες των φωνητικών χορδών πιο συχνά προκαλούνται από κακή χρήση ή κατάχρηση της φωνής, η οποία προκαλεί τραυματισμό των φωνητικών χορδών. Οι φωνητικές χορδές είναι μύες. Αυτές οι βλάβες ή κακώσεις στις φωνητικές χορδές οδηγούν σε βραχνάδα. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των φωνητικών χορδών είναι τα οζίδια, οι πολύποδες και οι κύστεις.

 

Όζοι - Κάλοι των φωνητικών χορδών

Τα φωνητικά οζίδια είναι γνωστά ως κόμβοι ή κόμβοι τραγουδιστή, ή «κάλοι» των φωνητικών χορδών. Εντοπίζονται και στις δύο φωνητικές χορδές στο σημείο της μέγιστης φθοράς, και συνήθως αντιμετωπίζονται με φωνοθεραπεία – λογοθεραπεία για να εξαλειφθεί το φωνητικό τραύμα που τις προκαλεί. Αντίθετα με την εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι ασθενείς, τα φωνητικά οζίδια είναι θεραπεύσιμα και η έγκαιρη παρέμβαση οδηγεί σε βελτίωση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πολύποδες των φωνητικών χορδών - Κύστεις των φωνητικών χορδών

Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών και οι κύστεις είναι οι άλλες κοινές καλοήθεις βλάβες. Αυτές μερικές φορές σχετίζονται με κατάχρηση φωνής, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν χρησιμοποιούν τη φωνή τους σωστά. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τους έχει το κάπνισμα. Αυτοί οι τύποι των προβλημάτων συνήθως απαιτούν μικροχειρουργική  θεραπεία που ορισμένες φορές μπορεί να συνδυαστεί με λογοθεραπεία

Αιμορραγία των φωνητικών χορδών – Αιμάτωμα των φωνητικών χορδών

Εάν παρουσιάσετε ξαφνική απώλεια της φωνής σας μετά από έντονη χρήση της, φωνάζοντας, μπορεί να έχει δημιουργηθεί μια αιμορραγία ή αιμάτωμα στις φωνητικές χορδές. Τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια των φωνητικών μυών κάνουν ρήξη και οι μαλακοί ιστοί των φωνητικών χορδών γεμίζουν με αίμα. Είναι απαραίτητο να σας δει άμεσα ο ωτορινολαρυγγολόγος σας και αντιμετωπίζεται με απόλυτη ξεκούραση της φωνής σας και ταυτόχρονη χορήγηση θεραπείας (ακόμα και κορτιζόνης).

Παράλυση των φωνητικών χορδών

Η βραχνάδα μπορεί να προκύψει και με προβλήματα από τα νεύρα που νευρώνουν τις φωνητικές χορδές ή το λάρυγγα. Η πιο κοινή νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει το λάρυγγα είναι η παράλυση του ενός ή και των δύο νεύρων που νευρώνουν τις φωνητικές χορδές (άνω και κάτω λαρυγγικό).
Η κακή λειτουργία και των δύο νεύρων με αποτέλεσμα να είναι παράλυτες και οι δύο φωνητικές χορδές, συνήθως εκδηλώνεται με θορυβώδη αναπνοή ή δυσκολία να πάρει κάποιος αρκετό αέρα κατά την αναπνοή ή την ομιλία. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση από τον ωρλ γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα τραχειοστομία.
Όταν η μία φωνητική χορδή είναι παράλυτη, δηλαδή δε λειτουργεί το ένα νεύρο, η φωνή είναι συνήθως το πρόβλημα και όχι η  αναπνοή.
Η φωνητική χορδή μπορεί να παραλύσει ή να αποδυναμωθεί (πάρεση) μετά από μια ιογενή λοίμωξη του λαιμού, μετά από μία χειρουργική επέμβαση στο λαιμό ή στο θώρακα (συνήθως μετά από επέμβαση στο θυρεοειδή, στους παραθυρεοειδείς ή στους λεμφαδένες του τραχήλου), από έναν όγκο κατά μήκος των λαρυγγικών νεύρων ή και για άγνωστους λόγους. Η παράλυση των φωνητικών χορδών παρουσιάζεται συνήθως με μία βραχνή (μπάσα) φωνή.
Σε πολλές περιπτώσεις η παράλυση των φωνητικών χορδών θα ανακάμψει μέσα σε μερικούς μήνες (συνήθως 6 – 8 μήνες). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η παράλυση θα είναι μόνιμη, και μπορεί να απαιτηθεί δραστική θεραπεία για τη βελτίωση της φωνής.
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη φύση της παράλυσης των φωνητικών χορδών, το βαθμό της φωνητικής δυσλειτουργίας  και τις φωνητικές ανάγκες του ασθενούς. Αν και δεν είμαστε σε θέση να κινήσουμε με κάποιο τρόπο τις παράλυτες φωνητικές χορδές και πάλι, εντούτοις υπάρχουν καλές επιλογές ώστε να  βελτιώσουμε τη φωνή.
Υπάρχει μια ποικιλία από χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί αυτό.
Η λογοθεραπεία – φωνοθεραπεία αποτελεί την άλλη λύση, αλλά πολλές φορές απαιτείται ο συνδυασμός τους.

 

Καρκίνος του λάρυγγα – Καρκίνος των φωνητικών χορδών

Ο καρκίνος του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η αξιολόγηση της βραχνάδας από τον ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητη για να αποκλείσει την ύπαρξη καρκίνου του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έγκαιρη προσοχή στην αλλαγή της χροιάς της φωνής  διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση.
Είναι πολύ σημαντικό να «ΑΚΟΥΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ», γιατί μπορεί να «θέλει να σας πει κάτι»
Ο καρκίνος του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών είναι ιάσιμος αν διαγνωστεί στα πρώτα του στάδια.

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης