Πόνος στο λαιμό

Οι λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία του πόνου στο λαιμό. Οι αλλεργίες και οι μολύνσεις των κόλπων του προσώπου (ιγμόρεια, ηθμοειδείς κυψέλες, δηλαδή ιγμορίτιδα) μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση πονόλαιμου.

ponolaiomosΑν έχετε πόνο στο λαιμό που διαρκεί για περισσότερο από τρεις ημέρες, θα πρέπει να δείτε τον ωρλ σας . Αν και η αύξηση της πρόσληψης υγρών και η λήψη αναλγητικών – παυσίπονων  μπορεί να βοηθήσει, ο ωτορινολαρυγγολόγος σας μπορεί να σας χορηγήσει και άλλα σκευάσματα ανάλογα με την πάθηση σας.

 

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα του πόνου στο λαιμό ?

Ιοί : Οι ιογενείς λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του απλού κρυολογήματος, της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς, του κοκκύτη και της λαρυγγίτιδας συχνά συνοδεύονται από πόνο στο λαιμό. 

  • Μια ιογενής λοίμωξη, η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι συχνή αιτία. Πρόκειται για ιό, ο  οποίος προσβάλει το λεμφικό σύστημα και προκαλεί διόγκωση των αμυγδαλών, με άσπρα στίγματα (πύον) στην επιφάνεια τους. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένους αδένες στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Υψηλός πυρετός, ρίγος και πονοκέφαλος συνοδεύουν σχεδόν πάντα την προσβολή από τον ιό. Ο πόνος στο λαιμό μπορεί να διαρκέσει για μία έως τέσσερις εβδομάδες και, μερικές φορές προκαλεί σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλεί υπερβολική κόπωση που μπορεί να διαρκέσει έξι εβδομάδες ή περισσότερο, μειωμένη άμυνα του οργανισμού, ίσως και για αρκετούς μήνες και μπορεί να επηρεάσει το συκώτι.

Βακτήρια: Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο προκαλείται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος στρεπτόκοκκου. Αυτή η μόλυνση μπορεί επίσης να βλάψει τις βαλβίδες της καρδιάς (ρευματικό πυρετό) και τα νεφρά (νεφρίτιδα), να προκαλέσει οστρακιά, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα και λοιμώξεις του αυτιού. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν πυρετό ( άνω του 38° C), λευκά στίγματα πύου στο λαιμό και πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό. Βέβαια και άλλα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα εκτός από το στρεπτόκοκκο.

Οι λοιμώξεις στη μύτη και τα ιγμόρεια μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στο λαιμό, επειδή βλέννες από τη μύτη ερεθίζουν το λαιμό.

Η πιο επικίνδυνη μόλυνση του λαιμού είναι η επιγλωττίτιδα, κατά την οποία μολύνεται ένα τμήμα του λάρυγγα (η επιγλωττίδα) και προκαλείται οίδημα / διόγκωση της, με αποτέλεσμα να κλείνει ο αεραγωγός, δηλαδή ο δρόμος που αναπνέουμε. Η επιγλωττίτιδα είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Υποψιαζόμαστε  την επιγλωττίτιδα όταν η κατάποση είναι εξαιρετικά επώδυνη (προκαλώντας αδυναμία να καταπιούμε το σάλιο μας), όταν δεν μπορούμε να μιλήσουμε και όταν η αναπνοή γίνεται δύσκολη.

Άλλες αιτίες

Αλλεργίες στη γύρη και σε ζώα, όπως η γάτα και ο σκύλος, η σκόνη του σπιτιού και πολλά άλλα αλλεργιογόνα είναι κοινές αιτίες του πόνου στο λαιμό.

Η ενόχληση που προκαλείται από τη ξηρή ατμόσφαιρα, τη  μόλυνση του περιβάλλοντος, την αιθαλομίχλη, τους ρύπους και τις χημικές ουσίες, μπορεί επίσης να ερεθίσουν το λαιμό σας.

Η παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου – λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση - στο πίσω μέρος του λαιμού, μπορεί να σας παρουσιαστεί με πονόλαιμο.

Οι όγκοι στο λαιμό, τη γλώσσα, το πίσω μέρος της μύτης (ρινοφάρυγγα) και το λάρυγγα μπορεί να προκαλέσουν πόνο με αντανάκλαση στο αυτί ή / και δυσκολία στην κατάποση. Άλλα σημαντικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βραχνάδα, θορυβώδη αναπνοή, αίσθημα ότι κάτι είναι κολλημένο στο λαιμό, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αιμόπτυση (αίμα στο σάλιο ή το φλέγμα).

Η λοίμωξη από τον ιό του AIDS (HIV) μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές ένα χρόνιο πόνο στο λαιμό. Αυτό δεν οφείλεται στο ίδιο τον ιό του AIDS, αλλά σε μια δευτερεύουσα μόλυνση που μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ?

Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα πρέπει να σας προειδοποιήσουν ώστε να επισκεφτείτε τον ωρλ σας :

• Σοβαρός και παρατεταμένος πονόλαιμος
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Δυσκολία στην κατάποση
• Δυσκολία να ανοίξετε το στόμα
• Πόνος στις αρθρώσεις
• Πόνος στο αυτί
• Εξάνθημα
• Πυρετός ( άνω των 38°
C )
• Αίμα στο σάλιο ή στο φλέγμα
• Βραχνάδα που διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες

 

ponolaiomos2Πώς θα εξεταστώ για τον πόνο στο λαιμό ?

Ο ωτορινολαρυγγολόγος σας αφού πάρει το ιστορικό, θα δει το λαιμό σας, θα κάνει μία ενδοσκόπηση του λάρυγγα με κάμερα, θα εξετάσει τη μύτη και τα αυτιά σας και θα ψηλαφήσει το λαιμό σας για να διαπιστώσει αν έχετε λεμφαδένες. Μπορεί να θελήσει να πάρει καλλιέργεια από το λαιμό σας ή ένα streptest.

Ποιες είναι οι επιλογές που έχω για θεραπεία ?

Μια ήπια φαρυγγίτιδα που σχετίζεται με συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να βοηθηθεί με τις ακόλουθες οδηγίες :

  • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών.
  • Πιείτε ζεστό (όχι καυτό) τσάι ή χαμομήλι με μέλι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας .
  • Πάρτε αναλγητικά σύμφωνα με τις οδηγίες του ωρλ σας

 

Αν έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη ο ωρλ σας θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για να ανακουφίσει τα συμπτώματα σας.


Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ιογενείς λοιμώξεις, επομένως μην τα ξεκινάτε χωρίς τη συμβουλή του ιατρού σας.

Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι από ιούς. Οι ιοί μειώνουν την αντίσταση του οργανισμού και έτσι οι ασθενείς είναι πιο ευαίσθητοι σε βακτηριακές λοιμώξεις. Όταν συμβαίνει μια τέτοια συνδυασμένη μόλυνση, μπορεί να χρειαστείτε ένα αντιβιοτικό, συνήθως για 10 ημέρες. Μη διακόπτετε τη λήψη αντιβιοτικού νωρίτερα, γιατί μπορεί η μόλυνση να μην εξαλειφθεί πλήρως και να υποτροπιάσει.  

Κάποια παιδιά θα εμφανίζουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, παρά την αντιβιοτική αγωγή. Τότε το παιδί σας μπορεί να είναι υποψήφιο για την αμυγδαλεκτομή.

Πώς μπορώ να προλάβω ένα πόνο στο λαιμό ?

  • Αποφύγετε το κάπνισμα ή την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα . Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του λαιμού.
  • Αν έχετε εποχιακές αλλεργίες ή αλλεργίες σε σκόνη, μούχλα, ή κατοικίδια ζώα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε πόνο στο λαιμό από τους ανθρώπους που δεν έχουν αλλεργίες .
  • Αποφύγετε την έκθεση σε χημικές ερεθιστικές ουσίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε το χειμώνα για θέρμανση τζάκι μέσα στο σπίτι. Αν είναι απαραίτητο προνοήστε για το συχνό καθαρισμό του.
  • Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιες ή συχνές λοιμώξεις των ιγμορείων σας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνοι στο λαιμό.
  • Εάν εργάζεστε σε κλειστούς χώρους, όπως σε παιδικό σταθμό, σε γραφεία με πολλούς συναδέλφους, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε τράπεζες κ.α. βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή τόσο οι ιογενείς όσο και οι βακτηριακές λοιμώξεις εξαπλώνονται εύκολα σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση .
  • Διατηρήστε την σωστή υγιεινή. Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες πετσέτες και σκεύη με άλλα άτομα και πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι ή gel απολύμανσης.

 

 

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης