Κοχλιακά Εμφυτεύματα

Τι είναι τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα ?

Cochlear-Implant-Diagram-BoyΤο κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που αποκαθιστά την ολική απώλεια ακοής σε άτομα με σοβαρή έως πλήρη απώλεια της ακοής – κώφωση -  που δεν επωφελούνται από ένα συμβατικό ακουστικό βαρηκοΐας.

Εμφυτεύεται χειρουργικά στο εσωτερικό αυτί και ενεργοποιείται από μια συσκευή που τοποθετείται έξω και πίσω από το αυτί. Σε αντίθεση με ένα ακουστικό βαρηκοΐας, δεν κάνει τον ήχο πιο δυνατό, δηλαδή δεν αυξάνει τα decibels. Αντίθετα, η συσκευή παρακάμπτει κατεστραμμένα μέρη του ακουστικού συστήματος και διεγείρει άμεσα το νεύρο της ακοής, επιτρέποντας στα άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα ακοής να λαμβάνουν τον ήχο.

Πώς ακούμε ?

Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ακοή το εξωτερικό αυτί, το μέσο αυτί και το έσω αυτί.

Ο ήχος ταξιδεύει κατά μήκος του καναλιού του εξωτερικού αυτιού (της τρύπας που έχουμε όλοι στο αυτί μας), προκαλώντας την κίνηση – δόνηση του τυμπάνου. Τρία μικρά οστά του μέσου ωτός (η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας) που ακουμπούν στο τύμπανο μεταφέρουν τη δόνηση από το τύμπανο προς τον κοχλία (ακουστικό νεύρο) του εσωτερικού αυτιού.

Όταν κινούνται τα τρία μικρά οστά, αρχίζουν να κινούνται τα υγρά του κοχλία, και έτσι διεγείρονται πάνω από 16.000 ευαίσθητα κύτταρα της ακοής (τριχωτά κύτταρα). Καθώς αυτά τα κύτταρα – τριχωτά κινούνται, δημιουργούν ένα ηλεκτρικό ρεύμα στο ακουστικό νεύρο. Το ηλεκτρικό σήμα ταξιδεύει μέσα στον εγκέφαλο και συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου την αναγνωρίζουν ως ήχο.

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ακοής ?

koxliakaΕάν πάσχετε από πρόβλημα που αφορά το κανάλι του αυτιού σας, το τύμπανο, ή το μέσο αυτί, τότε η ακοή σας μπορεί να βελτιωθεί με φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία, αναλόγως το πρόβλημα.
Ένα το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό αυτί, σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι στα κύτταρα της ακοής (τα τριχωτά κύτταρα), τα οποία για κάποιο λόγο δε λειτουργούν. Αν τo πρόβλημα είναι μικρού ή μεσαίου βαθμού τότε μπορεί να βελτιωθεί με ένα ή δύο ακουστικά βαρηκοΐας. Αν υπάρχει πολύ μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα ή πλήρης απώλεια ακοής (κώφωση), τότε δεν μπορεί να βελτιωθεί με ακουστικό βαρηκοΐας και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα κοχλιακό εμφύτευμα.

Πώς λειτουργούν τα κοχλιακά εμφυτεύματα ?

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα παρακάμπτουν τα κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα και μετατρέπουν την ομιλία και τους ήχους του περιβάλλοντος σε ηλεκτρικά σήματα και στέλνονται αυτά τα σήματα στο ακουστικό νεύρο.

Το κοχλιακό εμφύτευμα έχει δύο κύρια μέρη:

1. Ένα εσωτερικό μέρος που αποτελείται από μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που εμφυτεύεται χειρουργικά κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί, και συνδέεται με τα ηλεκτρόδια που έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κοχλία.

2. Ένα εξωτερικό μέρος, που συνήθως φοριέται πίσω από το αυτί, και αποτελείται από έναν επεξεργαστή ομιλίας, το μικρόφωνο και τη μπαταρία.

Το μικρόφωνο συλλαμβάνει τον ήχο, επιτρέποντας στον επεξεργαστή ομιλίας να τον μετατρέψει σε ηλεκτρικό σήμα. Αυτά τα σήματα μεταφέρονται μέσω του δέρματος και μέσω ραδιοκυμάτων στον εσωτερικό ηλεκτρονικό διεγέρτη. Ο εσωτερικός διεγέρτης στη συνέχεια στέλνει τα σήματα στα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στον κοχλία. Τα σήματα των ηλεκτροδίων διεγείρουν τις νευρικές ίνες του νεύρου της ακοής και στέλνουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, όπου και ερμηνεύονται ως διάφοροι ήχοι.

Ποια τα οφέλη του κοχλιακού εμφυτεύματος ?

baby2Τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί μόνο για τα άτομα που δεν επιτυγχάνουν σχεδόν κανένα όφελος από τη χρήση ενός ακουστικού βαρηκοΐας.

 Θα πρέπει να είναι ηλικίας 12 μηνών ή μεγαλύτερα.

Πριν την επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για να αξιολογηθεί η εσωτερική ανατομία του αυτιού σας και κάποιες εξετάσεις αίματος.

Κοχλιακό εμφύτευμα - χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης του κοχλιακού εμφυτεύματος γίνεται υπό γενική αναισθησία. Μια τομή γίνεται πίσω από το αυτί για να ανοίξει το μαστοειδές οστό που οδηγεί στο μεσαίο αυτί. Μόλις το μεσαίο αυτί είναι εκτεθειμένο, γίνεται ένα άνοιγμα στον κοχλία και εισάγονται τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος. Η ηλεκτρονική συσκευή των ηλεκτροδίων στη συνέχεια τοποθετείται κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί. Η επέμβαση διαρκεί δύο με τρεις ώρες.

Είναι αναγκαία η φροντίδα και η εκπαίδευση μετά την επέμβαση ?

Αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση, τοποθετείται ο επεξεργαστής σήματος και το μικρόφωνο πίσω από το αυτί και προσαρμόζεται στους ήχους. Θα εκπαιδευτείτε στη εκμάθηση της λειτουργίας του.

Υπάρχουν πολλές αιτίες της απώλειας της ακοής και μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν, λόγω των ατομικών διαφορών. Θα σας ζητηθεί να επανέλθετε στην κλινική για τακτικές εξετάσεις και αναπροσαρμογή του επεξεργαστή ομιλίας, όπως απαιτείται.

Ειδικά στα παιδιά εκτός από την τακτική εξέταση από τον ωρλ είναι απαραίτητη και η σταθερή συνεργασία με ένα λογοπεδικό ειδικό στα προβλήματα ακοής.

Τι μπορώ να περιμένω από ένα κοχλιακό εμφύτευμα ?

Οι περισσότεροι ενήλικες ασθενείς με κοχλιακό εμφύτευμα παρατηρούν μια άμεση βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας τους.

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να επωφεληθούν από κοχλιακό εμφύτευμα τους, καθώς ο εγκέφαλος πρέπει να μάθει να ερμηνεύει σωστά την ηλεκτρική είσοδο του ήχου.

Αν και τα κοχλιακά εμφυτεύματα δεν αποκαθιστούν φυσιολογική ακοή, και τα οφέλη διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, οι περισσότεροι χρήστες διαπιστώνουν ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα τους βοηθούν να επικοινωνούν καλύτερα μέσω της βελτίωσης της χείλεο-ανάγνωσης. Επίσης, το 90% των ενηλίκων ασθενών με κοχλιακό εμφύτευμα είναι σε θέση να διακρίνει την ομιλία χωρίς τη χρήση οπτικών υποδείξεων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον βαθμό της ωφέλειας ενός χρήστη από ένα κοχλιακό εμφύτευμα, όπως οι εξής:

• Πόσο καιρό ένα άτομο είναι κωφό πριν τοποθετηθεί το κοχλιακό εμφύτευμα,
• Ο αριθμός των επιζώντων ινών του ακουστικού νεύρου,
• Το κίνητρο του ασθενούς για να μάθει να ακούει,
• Η βοήθεια από τους γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον.

Ποιο το κόστος των κοχλιακών εμφυτευμάτων ?

Το συνολικό κόστος του κοχλιακού εμφυτεύματος, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης, της χειρουργικής επέμβασης, της συσκευής, καθώς και της αποκατάστασης μπορεί να κοστίσει από 25.000,00 € μέχρι και  80.000,00 €. Ευτυχώς, τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ολόκληρο το κόστος της επέμβασης και της συσκευής. 

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης