Ιγμορίτιδα

20 ερωτήσεις για την ιγμορίτιδα

igmoritis1Πόσο συχνή είναι η ιγμορίτιδα ?
Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από τουλάχιστον ένα επεισόδιο οξείας ιγμορίτιδας κάθε χρόνο . Η συχνότητα της ιγμορίτιδας έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία, πιθανόν λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της αυξημένης αντίστασης στα αντιβιοτικά .

Τι είναι η ιγμορίτιδα ?
Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρινίων κόλπων (ιγμορείων άντρων, ηθμοειδών κυψελών, μετωπιαίων κόλπων, σφηνοειδούς κόλπου). Η οξεία ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή του ιγμορείου άντρου, ενώ η φλεγμονή των υπολοίπων κόλπων ονομάζονται αντίστοιχα ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα και σφηνοειδίτιδα). Όταν φλεγμαίνουν όλοι οι κόλποι τότε αυτό ονομάζεται πανκολπίτιδα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας ιγμορίτιδας ?
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή πίεση στο πρόσωπο, ρινική απόφραξη (μπούκωμα στη μύτη) , ρινικές εκκρίσεις (μύξες πράσινες ή/και κίτρινες) , μειωμένη όσφρηση και βήχα. Επιπλέον , μπορεί να συνυπάρχει πυρετός (δέκατα), κακή αναπνοή, κόπωση και πόνος στα δόντια.

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία ιγμορίτιδα?
Η οξεία ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών και τοπικών αποσυμφορητικών σπρέι για τη μύτη για 14 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας ?
Τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι

 • πίεση ή πόνος στο πρόσωπο
 • ρινική συμφόρηση / μπούκωμα
 • ρινικές πυώδεις εκκρίσεις
 • βήχας
 • κακή αναπνοή
 • κόπωση
 • πυρετό (σπάνια)

  Χρόνια ιγμορίτιδα χαρακτηρίζεται η φλεγμονή όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες.
   

childIgmoritis1Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν στο σπίτι για να ανακουφίσουμε τον πόνο ?
Η χρήση παυσίπονου είναι απαραίτητη για τις πρώτες ημέρες. Ο θερμός υγρός αέρας μπορεί να ανακουφίσει τη συμφόρηση της μύτης . Ο ατμός που εισπνέουμε από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει και στο οποίο έχουμε βάλει ευκάλυπτο βοηθάει σημαντικά. Ζεστές κομπρέσες στη μύτη και τα ιγμόρεια είναι χρήσιμες στην ανακούφιση του πόνου. Η χρήση φυσιολογικού ορού ή ειδικών ενυδατικών σκευασμάτων στη μύτη βοηθάει πολύ.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μη συνταγογραφούμενα ρινικά σπρέι ?
Η χρήση των σπρέι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η εκτεταμένη χρήση των μη συνταγογραφούμενων αποσυμφορητικών σπρέι για τη μύτη θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρκετές ημέρες.

Μπορεί η ιγμορίτιδα να προσβάλει και μικρά παιδιά ?
Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν κάνουν ιγμορίτιδες αλλά ηθμοειδίτιδες. Η θεραπεία είναι παρόμοια εξατομικευμένη στους μικρούς ασθενείς.

Πώς ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για την οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα ?
Ο ωτορινολαρυγγολόγος αφού αξιολογήσει σωστά το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς θα προχωρήσει στην ενδοσκόπηση της μύτης με τη βοήθεια της κάμερας.

Ποια αναμένονται να είναι τα ευρήματα της εξέτασης ?
Ο ωτορινολαρυγγολόγος θα εξετάσει τη μύτη, τα αυτιά και το φάρυγγα. Θα αναζητήσει την ύπαρξη ευαισθησίας στην περιοχή των ιγμορείων και των άλλων κόλπων, την ύπαρξη οιδήματος και ερυθρότητας του δέρματος και θα ζητήσει από τον ασθενή να σκύψει για να αξιολογήσει αν ο πόνος επιδεινώνεται.

Ποιες άλλες διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούσαν να γίνουν
?
Εκτός από την ενδοσκόπηση της μύτης που είναι η πιο βασική εξέταση, μπορεί να χρειαστεί να γίνει αξονική τομογραφία ή να ληφθεί καλλιέργεια. Η απλή ακτινογραφία των ιγμορείων τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείται.


Τι είναι η ενδοσκόπηση της μύτης?
Ένα ενδοσκόπιο (ένα ειδικό όργανο οπτικών ινών) συνδέεται με την κάμερα και εισάγεται στη μύτη ώστε να εξετάσουμε με μεγάλη ακρίβεια το εσωτερικό της μύτης και κυρίως να δούμε τα στόμια των ιγμορείων και το μέσο ρινικό πόρο. Η εξέταση δεν πονάει και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.  .

Πως γίνεται η ενδοσκόπηση της μύτης
?
sinus-reliefΗ ενδοσκόπηση της μύτης προσφέρει στον ωτορινολαρυγγολόγο μια αξιόπιστη και πλήρη εικόνα όλων των προσβάσιμων περιοχών. Πρώτα, η μύτη του ασθενούς αναισθητοποιείται.  Ένα άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο τοποθετείται στη συνέχεια στη μύτη ώστε να παρατηρήσουμε για σημεία απόφραξης, πύου ή και πολυπόδων μέσα στη μύτη. Βέβαια, θα αναδειχθούν και ανατομικές ανωμαλίες της μύτης, όπως ένα στραβό ρινικό διάφραγμα ή μία έντονη υπερτροφία των ρινικών κογχών οι οποίες μπορεί να προκαλούν επαναλαμβανόμενες ιγμορίτιδες.

Ποια η διάρκεια της θεραπείας
?
Η θεραπεία με αντιβίωση αρχικά θα είναι για 14 ημέρες αλλά μπορεί να παραταθεί αν ο ωτορινολαρυγγολόγος το κρίνει. Τα ρινικά σπρέι και η χρήση φυσιολογικού ορού μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τα ευρήματα της επανεξέτασης.

Ποιές αλλαγές προτείνονται στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας ?
Το κάπνισμα δεν συγχωρείται.
Δεν απαιτείται  ειδική δίαιτα, αλλά η λήψη πολλών υγρών βοηθά ώστε η βλέννα να γίνει λεπτόρρευστη.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ?
Αν τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Συνήθως, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που μας προσφέρουν τα φάρμακα πριν οδηγηθούμε στην επέμβαση.

Τι συνεπάγεται η χειρουργική διαδικασία για τον ασθενή?
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία,  ενδοσκοπικά, με τη χρήση μικροεργαλείων και κάμερας. Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Τι επιτυγχάνει η χειρουργική επέμβαση των ιγμορείων ?
Η χειρουργική επέμβαση θα διευρύνει το φυσικό άνοιγμα προς τα ιγμόρεια, χωρίς να επηρεαστούν κρίσιμες δομές. Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των κόλπων . Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρούνται περιοχές παρεμπόδισης, με αποτέλεσμα την κανονική ροή της βλέννας.


Ποιες είναι οι συνέπειες της μη αντιμετώπισης της ιγμορίτιδας ?
Η παραμονή της ιγμορίτιδας θα οδηγήσει σε επιμονή του πόνου και της δυσφορίας, σε μόνιμο μπούκωμα της μύτης, και σε απώλεια της όσφρησης.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, επιπλοκές από τα μάτια, μηνιγγίτιδα ή απόστημα εγκεφάλου και μόλυνση του οστού μπορεί να συμβεί.

Πού πρέπει να αναζητούν θεραπεία οι ασθενείς ?
Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν θεραπεία από έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μπορεί να θεραπεύσει την κατάστασή σας με φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία.

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης