Βουητό στο Αυτί
Σχεδόν 36 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από βουητό στα αυτιά (εμβοές) ή θόρυβο στο κεφάλι. Το βουητό στα αυτιά μπορεί να είναι ένας διακοπτόμενος ήχος ή ένας ενοχλητικός συνεχής ήχος (όπως ο θόρυβος από τζιτζίκια ή ο ήχος που παράγει το ραδιόφωνο όταν βρίσκεται μεταξύ των σταθμών ή και ο χτύπος της καρδιάς μας) στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Το βουητό στα αυτιά περιγράφεται ως «ο ήχος της σιωπής» γιατί οι ασθενείς τον ακούνε πιο έντονα σε ήσυχο περιβάλλον.
Πριν από κάθε θεραπεία, είναι σημαντικό να υποβάλλεται ο ασθενής σε ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση από έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας αποτελεί η κατανόηση των εμβοών και τα αίτιά της.
Τι προκαλεί το βουητό στα αυτιά, δηλαδή τις εμβοές ?
Το βουητό στα αυτιά είναι συνήθως η υποκειμενική αντίληψη του ήχου από ένα άτομο, εν απουσία εξωτερικών ήχων. Το βουητό στα αυτιά δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά ένα κοινό σύμπτωμα, και επειδή αφορά την αντίληψη του ήχου συνδέεται με το σύστημα ακοής. Στην πραγματικότητα, διάφορα τμήματα του συστήματος ακοής, συμπεριλαμβανομένων του εσωτερικού ωτός, είναι συχνά υπεύθυνα για αυτό το σύμπτωμα. Μερικές φορές, είναι σχετικά εύκολο να συνδέσει ο ωρλ το σύμπτωμα των εμβοών με ειδικά προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα ακοής. Άλλες φορές, η σύνδεση είναι λιγότερο σαφής.
Τις περισσότερες φορές, το βουητό στα αυτιά είναι υποκειμενικό, δηλαδή, ακούγεται μόνο από το άτομο που το έχει. Μερικές φορές, το βουητό στα αυτιά είναι αντικειμενικό, που σημαίνει ότι ο εξεταστής μπορεί πραγματικά να ακούσει με ένα στηθοσκόπιο τους ήχους που ο ασθενής ακούει. Το βουητό στα αυτιά μπορεί να προκληθεί από διάφορα μέρη του συστήματος ακοής. Μερικές φορές, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλείται από υπερβολικό κερί στο αυτί, ειδικά αν το κερί αγγίζει το τύμπανο του αυτιού, προκαλώντας πίεση και αλλάζοντας τον τρόπο που το τύμπανο του αυτιού δονείται.
Η πιο συνηθισμένη αιτία βουητού στα αυτιά είναι η μείωση της ακοής. Άλλα προβλήματα των αυτιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν βουητό στα αυτιά , όπως μια λοίμωξη του μέσου ωτός ή η ωτοσκλήρυνση ή νόσος του Meniere. Μια άλλη αιτία του βουητού στα αυτιά μπορεί να είναι μυϊκοί σπασμοί ενός από τους δύο μικροσκοπικούς μυς που υπάρχουν μέσα στο αυτί (μυς του αναβολέα). Στην περίπτωση αυτή, το βουητό στα αυτιά μπορεί να είναι διαλείπων (μη συνεχές).
Ζημία και απώλεια των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό αυτί (που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες) μπορεί να συνδέονται με την παρουσία βουητού στα αυτιά.
Μία από τις αιτίες που μπορεί να προληφθούν είναι η υπερβολική έκθεση στο θόρυβο. Άτομα που εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον είναι πιο ευπαθή. Σε ορισμένες περιπτώσεις έκθεσης στο θόρυβο, το βουητό στα αυτιά είναι το πρώτο σύμπτωμα πριν από την απώλεια της ακοής, γι 'αυτό και θα πρέπει να θεωρείται ένα προειδοποιητικό σημάδι και μια ένδειξη της ανάγκης για την προστασία της ακοής σε θορυβώδες περιβάλλον.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να βλάψουν τα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός και να προκαλέσουν βουητό στα αυτιά, όπως η ασπιρίνη.
Καθώς μεγαλώνουμε, η συχνότητα των εμβοών αυξάνει. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με τη γήρανση (επίσης γνωστή ως πρεσβυακουσία, αντίστοιχη με την πρεσβυωπία στα μάτια) κατά κανόνα συνεπάγεται την απώλεια μέρους της ακοής και τη βλάβη στα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού.
Μια ειδική κατηγορία βουητού στα αυτιά, που ακούγεται όπως ο χτύπος της καρδιάς είναι γνωστή ως σφύζουσες εμβοές (βουητό ταυτόχρονο με τους χτύπους της καρδιάς μας). Μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία ενός αγγειακού όγκου στην περιοχή του μέσου και του έσω ωτός. Όταν παρουσιαστεί αυτό το είδος του βουητού στα αυτιά, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποκλειστεί η παρουσία αυτού του όγκου.
Καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το νεύρο της ισορροπίας (ακουστικό νευρίνωμα) που είναι σε στενή γειτνίαση με το ακουστικό νεύρο ή μηνιγγιώματα μπορεί να προκαλέσουν βουητό στα αυτιά.
Το βουητό στα αυτιά μπορεί να προέρχεται από αλλοιώσεις στο τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται ακουστικός φλοιός. Αυτά μπορεί να είναι τραυματικές βλάβες με ή χωρίς κάταγμα κρανίου, καθώς και τραυματισμοί σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), προβλήματα του θυρεοειδούς και χρόνια σύνδρομα του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν βουητό στα αυτιά. Το άγχος και η κούραση μπορεί να προκαλέσει βουητό στα αυτιά, ή μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση του. Η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί επίσης να προκαλέσει είτε ή να επιδεινώσει μια υπάρχουσα κατάσταση.
Πώς αντιμετωπίζεται το βουητό στα αυτιά ?
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το βουητό στα αυτιά. Εάν ένας ωτορινολαρυγγολόγος βρει μια συγκεκριμένη αιτία για το βουητό στα αυτιά σας, μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει συγκεκριμένη αγωγή για την εξάλειψη του βουητού σας. Βέβαια πάντα απαιτείται η πραγματοποίηση ενός πλήρη ακοολογικού έλεγχου, κάποιας αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, η δοκιμασία της λειτουργίας της ισορροπίας και του λαβυρίνθου και κάποιες μικροβιολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες αιτίες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Αν και δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή για το βουητό στα αυτιά, κάποια φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του θορύβου.
Ποιες είναι άλλες επιλογές θεραπείας για το βουητό στα αυτιά ?
- Εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο διαλογισμός / η γιόγκα
- Τα ακουστικά βαρηκοΐας
- Tinnitusmasker
- Τα κοχλιακά εμφυτεύματα
- Θεραπεία με αντικαταθλιπτικά
- Θεραπεία επανεκπαίδευσης του βουητό στα αυτιά (TRT – tinnitus retraining therapy)
Μπορεί τα παιδιά να έχουν βουητό στα αυτιά ?
Είναι σχετικά σπάνια για ασθενείς κάτω των 18 ετών να έχουν βουητό στα αυτιά. Ωστόσο, είναι πιθανό επειδή τα μικρά παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν αυτό το σύμπτωμα.
Ο υψηλότερος κίνδυνος για την ανάπτυξη εμβοών σχετίζεται με την έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης, ειδικά ακούγοντας μουσική. Συγκεκριμένα, σχεδόν όλοι οι έφηβοι χρησιμοποιούν MP3 και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Είναι δύσκολο για έναν γονέα να παρακολουθεί το επίπεδο του ήχου στον οποίο εκτίθενται το παιδί του.
Ως εκ τούτου, ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των εμβοών στα παιδιά είναι η σωστή εκπαίδευση σε σχέση με την υπερβολική έκθεση στον ήχο, καθώς και την παρακολούθηση από τους γονείς.
Συμβουλές για να μειωθεί η σοβαρότητα του βουητό στα αυτιά
• Αποφύγετε την έκθεση σε δυνατούς ήχους και θορύβους.
• Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση. Αν είναι υψηλή, ζητήστε ιατρική συμβουλή.
• Μειώστε την πρόσληψη αλατιού. Το αλάτι μπορεί να επιδεινώσει το βουητό στα αυτιά.
• Αποφύγετε τα διεγερτικά όπως ο καφές, το τσάι, αναψυκτικά τύπου κόκα κόλα, και το τσιγάρο.
• Ασκηθείτε καθημερινά για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος σας.
• Ξεκουραστείτε.
• Μειώστε το άγχος σας.
• Σταματήστε να ανησυχείτε για το θόρυβο. Αναγνωρίστε το θόρυβο από το κεφάλι σας σαν μια ενόχληση και τίποτα περισσότερο. Είναι μέρος σας.
Τι μπορεί να σας βοηθήσει ?
Συγκέντρωση και ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν να ελέγξετε τις ομάδες μυών και την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Η χαλάρωση μπορεί να μειώσει την ένταση του βουητού στα αυτιά / των εμβοών σε ορισμένους ασθενείς.
Καλύπτοντας το βουητό στα αυτιά / τις εμβοές με ένα ανταγωνιστικό ήχο σε ένα σταθερό χαμηλό επίπεδο, όπως το ραδιόφωνο (βάλτε το ανάμεσα στους σταθμούς) ή η τηλεόραση. Οι εμβοές είναι συνήθως πιο ενοχλητικές σε ένα ήσυχο περιβάλλον.
Βοηθήματα ακοής όπως εξειδικευμένα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να μειώσουν το θόρυβο στο κεφάλι, όπως οι συσκευές ηχοκάλυψης (tinnitus maskers).