Αυτιά και αεροπλάνο.

Τα προβλήματα στα αυτιά είναι η πιο κοινή ιατρική καταγγελία των επιβατών του αεροπλάνου, και ενώ είναι συνήθως απλές, μικρές ενοχλήσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινό πόνο και απώλεια ακοής.

Κάντε τα αεροπορικά ταξίδια σας άνετα με την εκμάθηση του πώς να εξισώνετε  την πίεση στα αυτιά σας αντί να υποφέρετε από τη δυσάρεστη αίσθηση της πληρότητας, της πίεσης ή του πόνου.

Γιατί τα αυτιά μου «κλείνουν» ή «μπουκώνουν» στο αεροπλάνο ?
article-2197969-06334A05000005DC-563 634x420Πολλές φορές στο αεροπλάνο μια μικρή φυσαλίδα του αέρα εισέρχεται στο αυτί, από το πίσω μέρος της μύτης. Ο αέρας διέρχεται μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός σωλήνα που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το αυτί. Ο αέρας στο αυτί συνήθως απορροφάται ή εκ νέου εξέρχεται μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας. Με τον τρόπο αυτό, η πίεση του αέρα και στις δύο πλευρές του τυμπάνου παραμένει περίπου ίση. Αν, και όταν, η πίεση του αέρα δεν είναι ίση το αυτί είναι μπλοκαρισμένο.
Η ευσταχιανή σάλπιγγα μπορεί να μπλοκαριστεί ή να παρεμποδιστεί, για διάφορους λόγους. Όταν αυτό συμβαίνει, η πίεση στο αυτί δεν μπορεί να εξισωθεί. Ο αέρας που ήδη υπάρχει απορροφάται και ένα κενό προκύπτει, με αποτέλεσμα το τύμπανο να έλκεται προς τα μέσα και να τεντώνεται. Το τύμπανο δεν μπορεί να δονηθεί φυσιολογικά, και αυτό προκαλεί «μπούκωμα» στο αυτί, μείωση της ακοής ή και πόνο. Εάν ο σωλήνας παραμείνει αποκλεισμένος, τότε υγρό θα συγκεντρωθεί στο αυτί. Αυτό ονομάζεται «υγρό στο αυτί»,  ορώδης ωτίτιδα ή αερο-ωτίτιδα. Σπάνια μπορεί να προκληθεί τρύπα στο τύμπανο του αυτιού, απώλεια ακοής και ζάλη.

Η πιο κοινή αιτία για τον αποκλεισμό της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι το κοινό κρυολόγημα. Οι μολύνσεις των κόλπων του προσώπου (ιγμορίτιδα) και οι ρινικές αλλεργίες είναι επίσης κοινές αιτίες. Γενικά η βουλωμένη μύτη οδηγεί σε πρόβλημα στα αυτιά λόγω της αλλαγής της πίεσης.

Πώς μπορούν τα αεροπορικά ταξίδια να προκαλέσουν προβλήματα ακοής ?
Τα αεροπορικά ταξίδια μερικές φορές σχετίζονται με ραγδαίες μεταβολές στην πίεση του αέρα. Για να διατηρηθεί η πίεση ίση, ο σωλήνας ( η ευσταχιανή σάλπιγγα ) πρέπει να ανοίξει αρκετά ώστε να εξισώσει τις αλλαγές στην πίεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται, πηγαίνει δηλαδή από χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση σε υψηλότερη.

Στην πραγματικότητα, κάθε κατάσταση στην οποία συμβαίνουν ραγδαίες αλλαγές υψομέτρου ή πίεσης δημιουργείται πρόβλημα στο αυτί. Το ίδιο μπορεί να βιώσει κάποιος σε ανελκυστήρες (σε ουρανοξύστες) ή κατά την κατάδυση στον πυθμένα της πισίνας ή της θάλασσας.

Πώς να ξεμπλοκάρετε τα αυτιά σας ?
33615961 6Η κατάποση ενεργοποιεί τους μυς που ανοίγουν την ευσταχιανή σάλπιγγα. Για το λόγο αυτό συστήνουμε το μάσημα τσίχλας ή σκληρής καραμέλας, ιδίως λίγο πριν την απογείωση και κατά την προσγείωση. Το χασμουρητό είναι ακόμα καλύτερο. Αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της καθόδου, επειδή η κατάποση δεν μπορεί να συμβεί αρκετά συχνά για να συμβαδίσει με τις αλλαγές της πίεσης.
Αν αυτό δεν είναι επαρκές τότε πάρτε μία βαθιά εισπνοή, κλείστε τα ρουθούνια της μύτης με τα χέρια σας και με το στόμα κλειστό προσπαθήστε να βγάλετε τον αέρα από τα αυτιά σας. Αν ακούσετε έναν ήχο (κλικ ή ποπ) στο αυτί σας τότε καταφέρατε να εξισώσετε την πίεση στο αυτί σας. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.
Χρήσιμη είναι η χρήση τοπικών αποσυμφορητικών σπρέι μια ώρα πριν από την προσγείωση κατόπιν οδηγιών του ωτορινολαρυγγολόγου σας. Ασθενείς με πρόβλημα αλλεργίας μπορεί να χρειαστούν αντιαλλεργική αγωγή. Αν η πίεση παραμείνει, μπορεί να χρειαστεί ο ωρλ να την απελευθερώσει με μια μικρή τομή στο τύμπανο του αυτιού.
Για μερικούς ανθρώπους, οι τεχνικές αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν πετάτε συχνά και έχετε χρόνια προβλήματα με την πίεση ή τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση μικρών σωληνίσκων εξίσωσης της πίεσης.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας ξεμπλοκάρει τα αυτιά του ?

Το μωρός σας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο του την εξίσωση της πίεσης για αυτό το λόγο πρέπει να το βοηθήσετε εσείς. Δώστε την πιπίλα του ή αν θηλάζετε βάλτε το στο στήθος σας ή δώστε του το γάλα με το μπιμπερό του. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας γιατί αυτή είναι μικρότερη από ό, τι στους ενήλικες.

Συμβουλές για να αποφευχθεί η ενόχληση κατά τη διάρκεια των  αεροπορικών ταξιδιών

• Συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας σχετικά με το πόσο σύντομα μετά από μία χειρουργική επέμβαση στο αυτί είναι ασφαλές να πετάξετε.
• Αναβάλετε το ταξίδι με αεροπλάνο εάν είστε κρυωμένοι, έχετε ιγμορίτιδα, ή μια έντονη αλλεργία είναι παρούσα.
• Ασθενείς με καλή υγεία μπορεί να πάρουν ένα αποσυμφορητικό χάπι ή σπρέι μύτης περίπου μία ώρα πριν από την κάθοδο για να βοηθήσουν τη μύτη τους, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον ωτορινολαρυγγολόγο τους.
• Αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της καθόδου.
• Μασήστε τσίχλα ή να πιπιλίστε σε μια σκληρή καραμέλα λίγο πριν την απογείωση και κατά την κάθοδο.
• Κατά το φούσκωμα των αυτιά, μην χρησιμοποιείτε υπερβολική δύναμη. Η σωστή τεχνική, αφορά μόνο πίεση που δημιουργείται από το μάγουλο και τους μυς του λαιμού.
• Αυτές οι συμβουλές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τους ανθρώπους που κάνουν κατάδυση ή υποβρύχιο ψάρεμα.

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης